0

Μία εύκολη λύση για το φαγητό των παιδειών στο σχολείο!


 


Μία εύκολη λύση για το φαγητό των παιδειών στο σχολείο!


 


Πολλά παιδιά, στο νηπιαγωγείο κυρίως αλλά και το δημοτικό, μένουν στο ολοήμερο και τρώνε το μεσημεριανό τους εκεί. Το να παίρνουν το φαγητό τους μαζί δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά θέλει μια προετοιμασία εκ μέρους μας, τόσο για το τι θα πάρουν, αλλά και για το πώς.

Τι χρειαζόμαστε:

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε για να παίρνει το φαγητό μαζί του το παιδί μας.

Το πρώτο που πρέπει να ρωτήσουμε είναι πού ζεσταίνουν το φαγητό τους στο σχολείο. Πολλά σχολεία έχουν φούρνο μικροκυμάτων, αλλά υπάρχουν πολλά που έχουν συμβατικό φούρνο. Θα πρέπει να εξοπλιστούμε αναλόγως.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τάπερ και σκεύη που να είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων (σιγουρευτείτε πως έχουν τη σήμανση). Αποφύγετε τα γυάλινα ή πυρίμαχα σκεύη γιατί εκτός των άλλων μπορεί και να σπάσουν στα χέρια των παιδιών. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε να πετάνε την τσάντα τους από εδώ και από εκεί ή να τους πέφτει το τάπερ από τα χέρια…

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να έχουμε μεταλλικό σκεύος, χωρίς πλαστικά κομμάτια, που να μπορεί να μπει σε κανονικό φούρνο και βεβαίως να κλείνει με ασφάλεια. Στην αγορά θα βρείτε σκεύη σαν αυτό της φωτογραφίας που είναι ιδανικά για αυτή την περίπτωση.

Και στις δυο περιπτώσεις καλό θα είναι να έχετε τουλάχιστον 2 από αυτά τα σκεύη, καθώς τα παιδιά τείνουν να ξεχνάνε τα τάπερ στο σχολείο…

Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης ισοθερμικά τάπερ, τα οποία μπορούν να κρατήσουν το φαγητό ζεστό όλο το πρωί και να μη χρειαστεί καθόλου ζέσταμα στο σχολείο.

Καλό θα ήταν στα σκεύη αυτά να γράψετε το όνομα του παιδιού επάνω με ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να μπορούν εύκολα και γρήγορα οι δασκάλες να ξέρουν σε ποιό παιδί ανήκει.

Οποιοδήποτε από αυτά τα σκεύη είναι για το κυρίως μεσημεριανό φαγητό. Από εκεί και πέρα θα σας φανούν πολύ χρήσιμα τα μικρά πλαστικά τάπερ για τα υπόλοιπα, τη σαλάτα, το ψωμάκι, το φρούτο ή το γλυκάκι που τυχόν θα πάρουν μαζί. Στην αγορά κυκλοφορούν και τάπερ με πολλές θήκες για να μπει στη μια το κυρίως φαγητό και στις άλλες η σαλάτα και το ψωμί για παράδειγμα. Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως μια πολύ ωραία λύση, αλλά εάν πρέπει το μεσημεριανό να ζεσταθεί θα είναι αδύνατον τη στιγμή που στο ίδιο τάπερ (έστω και αν είναι σε διαφορετική θήκη) θα υπάρχει και η σαλάτα που μάλλον δε θα τρώγεται εάν γίνει.. καυτή… Οπότε προτείνουμε να προμηθευτείτε αρκετά μικρά τάπερ διαφόρων μεγεθών (είπαμε τα παιδιά τα ξεχνάνε μονίμως…), ώστε να παίρνει μαζί το παιδί κάθε φορά τα συνοδευτικά του φαγητού του και να μπορεί να τα βάλει όπου πρέπει το καθένα, να παραμείνει στην τσάντα του για παράδειγμα το ψωμί, αλλά να μπει στο ψυγείο το τυρί και ίσως και το φαγητό μέχρι να έρθει η ώρα να ζεσταθεί το μεσημέρι.

Καλό θα είναι να αγοράσετε ένα τσαντάκι στο οποίο θα μπαίνουν τα τάπερ με τα φαγητά, ξέχωρα από την κανονική του τσάντα. Το κάθε σχολείο συνήθως λέει στους γονείς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για το μεσημεριανό γεύμα και το τι χρειάζονται. Συνήθως πάντως στην τσαντούλα αυτή θα πρέπει να χωράει τα τάπερ των φαγητών/συνοδευτικών, ένα πετσετάκι, ένα πιρούνι και ένα ποτήρι. Εάν το φαγητό είναι αρκετά ζουμερό, έχει σάλτσες κλπ, τότε θα ήταν καλύτερο (και πιο σίγουρο) εάν βάλετε το τάπερ πρώτα σε πλαστική σακούλα, την κλείσετε και μετά το βάλετε έτσι μέσα στην τσάντα του φαγητού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να μη θέλουν πια ειδική τσάντα για το φαγητό τους, στην οποία περίπτωση μπορείτε να διαλέξετε μια όμορφη σακουλίτσα (που είναι σίγουρα πιο φτηνή, έως και δωρεάν! )


Ποιά φαγητά είναι κατάλληλα;

Λίγο πολύ, τα περισσότερα φαγητά που φτιάχνουμε στο σπίτι μας είναι κατάλληλα για να τα δώσουμε στα παιδιά στο σχολείο, εκτός από τα φαγητά που δεν τρώγονται την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα το ριζότο δεν τρώγεται εάν κρυώσει και οι τηγανιτές πατάτες πανιάζουν… Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές στο πότε θα μαγειρέψουμε το φαγητό:

Το προηγούμενο μεσημέρι: Φτιάχνουμε το φαγητό που θα φάει η υπόλοιπη οικογένεια κανονικά την ώρα που θα μαγειρεύαμε έτσι κι αλλιώς. Θα βγάλουμε μια μερίδα, θα τη βάλουμε στο ταπεράκι, θα τη βάλουμε στο ψυγείο και θα τη δώσουμε στο παιδί την επόμενη μέρα. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή τη μέθοδο είναι η Δευτέρα, όπου θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να κρατήσουμε μια μερίδα φαγητό από το Σαββατοκύριακο.

Το προηγούμενο βράδυ: Αντί να μαγειρέψουμε το μεσημέρι, μαγειρεύουμε από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό μας και κάνουμε ότι και στην προηγούμενη μέθοδο. Προτέρημα: έχουμε το επόμενο πρωινό ελεύθερο χωρίς να έχουμε να μαγειρέψουμε. Μειονέκτημα: Τρώει όλη η οικογένεια ξαναζεσταμένο φαγητό.

Το ίδιο πρωί: Ως λύση ανάγκης μπορούμε να σηκωθούμε πιο νωρίς και να μαγειρέψουμε από το ξημέρωμα… Δεν το προτείνουμε ως μέθοδο, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση να χρειαστεί να το κάνουμε. Ευτυχώς στο site υπάρχει ολόκληρη κατηγορία φαγητών που γίνονται σε λιγότερο από μισή ώρα για να τα καταφέρουμε ακόμα και τελευταία στιγμή!

Μια άλλη λύση είναι να βάζουμε στην κατάψυξή μας μεμονωμένες μερίδες φαγητού όταν αυτό περισσεύει. Είναι σωτήριες όταν βρεθούμε να πρέπει να δώσουμε φαγητό στο παιδί και για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε. Δείτε όλα μας τα άρθρα για την αποθήκευση στην κατάψυξη, ώστε να διασφαλίσετε την μέγιστη ποιότητα στα φαγητά των βλασταριών σας!

Να φροντίσετε οι μερίδες να είναι λογικές, να μπορεί να τις φάει το παιδί. Εάν του βάλετε πολύ θα αισθανθεί άσχημα όταν δε θα καταφέρει να τελειώσει το φαγητό του στο σχολείο.

Το φαγητό θα πρέπει να είναι σε μορφή που να μπορεί να το φάει το παιδί, να μη χρειάζεται δηλαδή κόψιμο. Για παράδειγμα εάν του βάλετε κρέας να το έχετε ήδη κόψει σε μπουκιές. Να αποφεύγετε τα ψάρια γιατί δε μπορούν τα παιδιά να καθαρίσουν τα κόκαλα, εκτός και αν είναι ήδη καθαρισμένο πάρα πολύ καλά. Επίσης οι σούπες μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα γιατί και μπορεί να χυθούν, αλλά και -τα μικρότερα παιδιά- ίσως δυσκολευτούν να τη φάνε. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να υπάρχει ποικιλία στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και βέβαια ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Μπορείτε να δείτε μερικές πληροφορίες στα άρθρα μας για τα Παιδιά και διατροφή, την Υγιεινή διατροφή των παιδιών, καθώς και για την Διατροφή των παιδιών του δημοτικού. Εάν έχετε λίγο χρόνο ή διάθεση, μη μείνετε μόνο στην ποικιλία και στην γεύση, αλλά δώστε έμφαση και στην εμφάνιση. Παίξτε με τα χρώματα και κάντε περίεργα σχέδια κάνοντας το φαγητό παιχνίδι. Πάρτε ιδέες από τις τεχνικές βήμα βήμα για πιάτα με φαντασία που έχουμε στο site, αλλά και από την σελίδα μας στο Pinterest.

Ας κάνουμε όμως και μερικές προτάσεις για το τι μπορείτε ενδεικτικά να μαγειρέψετε για το μεσημεριανό στο σχολείο, ώστε τα παιδιά να έχουν ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο:
ΠΗΓΗ



Μία εύκολη λύση για το φαγητό των παιδειών στο σχολείο!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top