Το bullying, οι μορφές του και οι τρόποι εξάλειψής του, είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μαθητές, γονείς και καθηγητές στις μέρες μας!
Η ενδοσχολική βία τα τελευταία χρόνια όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν παιδιά που βιώνουν καθημερινά διάφορες μορφές βίας (λεκτική, σωματική, ψυχολογική) από συμμαθητές τους που νομίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνουν τη δύναμή τους. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών μπορεί να είναι η δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων στα θύματα, όπως εσωστρέφεια και κατάθλιψη. Ας δούμε σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται η ενδοσχολική βία.
Λεκτική βία: Η λεκτική βία μπορεί να ξεκινήσει από μία βρισιά και να επεκταθεί με έναν καυγά. Λεκτική βία έχουμε όταν κάποιος ειρωνευτεί, κακολογήσει, προσβάλλει ή κατηγορήσει κάποιον χωρίς λόγο. Συνήθως ασκείται σε φαινομενικά αδύναμους μαθητές που μερικές φορές απειλούνται με ξυλοδαρμό αν δεν δώσουν χρήματα που τους ζητούν ή αν δεν κάνουν αυτό που προσπαθούν να τους επιβάλλουν.
Ρατσιστική βία: Μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με την λεκτική βία και παρουσιάζεται όταν αρχίζουν να γίνονται διάφορες διακρίσεις και σχόλια σχετικά με την καταγωγή, τη γλώσσα και το χρώμα του δέρματος. Πολλές φορές τα σχόλια απευθύνονται σεμαθητές με πνευματική ή σωματική αναπηρία. Σ" αυτήν την περίπτωση, μπορεί να προκληθεί η απομόνωση αυτού του παιδιού από τους γύρω του και να νιώσει την αποξένωση και την απόρριψη.
Σωματική βία: Οι μαθητές μέσα στο σχολικό περιβάλλον αποφεύγουν συνήθως την άσκηση της σωματικής βίας εκτός κι αν συμβεί όταν δεν πέσει στην αντίληψη κάποιου καθηγητή. Ένα σπρώξιμο ή μια χειρονομία είναι αρκετή για να αρχίσει ένας ξυλοδαρμός που κάποιες φορές καταλήγει σε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως ένας σοβαρός τραυματισμός. Τα άτομα που την ασκούν θεωρούν τον εαυτό τους «νταή» και «μάγκα».
Ηλεκτρονική βία: Συνήθως πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα απειλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο διαδίκτυο. Οι διάδοση φωτογραφικού υλικού ή βίντεο χωρίς τη θέληση αυτού που εικονίζεται παραβιάζει τα ατομικά του δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το διαδίκτυο να μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη γι’ αυτό το παιδί και να νιώθει την προσωπική του ζωή να κινδυνεύει.
Σεξουαλική βία: Ασκείται κυρίως στα κορίτσια που θεωρούνται πιο αδύναμα σε σύγκριση με τα αγόρια. Και αυτή με τη σειρά της μπορεί είτε να περιοριστεί από μια μικρή παρενόχληση, είτε να φτάσει σε μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη η οποία μπορεί να φέρει επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχολογική ακεραιότητα του κοριτσιού.
Ψυχολογική βία: Τέλος η ψυχολογική βία είναι ένας συνδυασμός όλων των ειδών εκφοβισμού, γιατί μπορεί να προκαλέσει την εσωστρέφεια και την απομάκρυνση του παιδιού από όλους όσους βρίσκονται γύρω του και θέλουν να το βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη και να μην μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του σε κανέναν.
Για να μπορέσει να βελτιωθεί λοιπόν αυτή η κατάσταση και να καταφέρουμε να εξαφανίσουμε σιγά- σιγά όλους αυτούς τους εκφοβισμούς (διαδεδομένοι και ως «bullying») απ’ τα σχολεία, θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε κανένα είδος βίας προς τους άλλους. Ακόμα, όταν παρουσιάζεται κάποιο γεγονός μπροστά μας, καλό θα ήταν αντί να μείνουμε παρατηρητές και να δώσουμε θάρρος, να παρεμβαίνουμε ή να το αναφέρουμε σε κάποιον καθηγητή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο σχολείο και ακόμα για την εξασφάλιση της δικής μας προστασίας.
Το bullying, οι μορφές του και οι τρόποι εξάλειψής του!
Δημοσίευση σχολίου