Πως να φτιάξετε σπιτικιά ζύμη για πίτσα
Ζύμη για πίτσα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, χρόνος αναμονής: 40 λεπτά, χρόνος ψησίματος: 15-18 λεπτά.
Υλικά
για 2 ταψάκια διαμέτρου 26 εκ.
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 γραμμ. ξερή μαγιά
125 ml χλιαρό νερό
1 κ.κ. αλάτι
½ κ.κ. ζάχαρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια εύπλαστη και όχι σφιχτή ζύμη και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
3. Σε καθαρό μπολ ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε μέσα τη ζύμη μας, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο αλεύρι και καλύπτουμε καλά με νωπή πετσέτα ή με διαφανή μεμβράνη.
4. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε καθεμία σε φύλλο με τα χέρια μέσα σε αντικολλητικό ταψάκι, όπου έχουμε πασπαλίσει λίγο ψιλό σιμιγδάλι, για πιο τραγανή πίτσα.
Μυστικά
• Η μαγιά περιέχει ένζυμα και πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε για να φουσκώσει καλά το ζυμάρι μας.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι για να της δώσουμε τροφή και την αφήνουμε σκεπασμένη, για να ενεργοποιηθεί. Η μαγιά μας έχει δράσει όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
• Όσο αφήνουμε το ζυμάρι μας να «ξεκουραστεί» το σκεπάζουμε πολύ καλά με νωπή πετσέτα ή με διαφανή μεμβράνη για μην μπαίνει αέρας και ξεραθεί στην επιφάνεια.
Παραλλαγή
• Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στη ζύμη μας κάποιο αρωματικό, όπως ρίγανη αποξηραμένη ή βασιλικό, για ιδιαίτερη γεύση.
ΠΗΓΗ
Ζύμη για πίτσα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, χρόνος αναμονής: 40 λεπτά, χρόνος ψησίματος: 15-18 λεπτά.
Υλικά
για 2 ταψάκια διαμέτρου 26 εκ.
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
9 γραμμ. ξερή μαγιά
125 ml χλιαρό νερό
1 κ.κ. αλάτι
½ κ.κ. ζάχαρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
2. Προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε μια εύπλαστη και όχι σφιχτή ζύμη και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
3. Σε καθαρό μπολ ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε μέσα τη ζύμη μας, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο αλεύρι και καλύπτουμε καλά με νωπή πετσέτα ή με διαφανή μεμβράνη.
4. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες. Ανοίγουμε καθεμία σε φύλλο με τα χέρια μέσα σε αντικολλητικό ταψάκι, όπου έχουμε πασπαλίσει λίγο ψιλό σιμιγδάλι, για πιο τραγανή πίτσα.
Μυστικά
• Η μαγιά περιέχει ένζυμα και πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε για να φουσκώσει καλά το ζυμάρι μας.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι για να της δώσουμε τροφή και την αφήνουμε σκεπασμένη, για να ενεργοποιηθεί. Η μαγιά μας έχει δράσει όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
• Όσο αφήνουμε το ζυμάρι μας να «ξεκουραστεί» το σκεπάζουμε πολύ καλά με νωπή πετσέτα ή με διαφανή μεμβράνη για μην μπαίνει αέρας και ξεραθεί στην επιφάνεια.
Παραλλαγή
• Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στη ζύμη μας κάποιο αρωματικό, όπως ρίγανη αποξηραμένη ή βασιλικό, για ιδιαίτερη γεύση.
ΠΗΓΗ
Πως να φτιάξετε σπιτικιά ζύμη για πίτσα
Δημοσίευση σχολίου