0





Αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι στη διατροφή σας τη Νέα χρονιά !


Αν έχετε από καιρό στο  μυαλό σας κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς να βελτιώσετε την υγεία σας αλλά και την ποιότητα ζωής σας, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να τις πραγματοποιήσετε! Άνθρωποι απ’όλο τον κόσμο συνηθίζουν να θέτουν στόχους κατά την έναρξη του νέου έτους και οι έρευνες μας δείχνουν ότι είναι κατά 10 φορές πιο πιθανό να επιτευχθούν σε σχέση με παρόμοιους στόχους που τίθενται σε  άλλη χρονική περίοδο. Οι στόχοι αυτοί είναι συνήθως σχετικοί με την βελτίωση της υγείας μέσω της αλλαγής βλαβερών συνηθειών όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους, η βελτίωση διατροφικών συνηθειών, η συστηματική άσκηση, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ κ.α.




Μία συνήθεια που κρατάει από παλιά


Η συνήθεια των ανθρώπων να θέτουν στόχους στην αρχή του νέου έτους έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι υπόσχονταν στους θεούς τους ότι θα επιστρέψουν τα δανεισμένα αντικείμενα και θα αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ οι Ρωμαίοι έδιναν τις υποσχέσεις τους στον θεό Ιανό, θεό όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων από του οποίου το όνομα βγαίνει και ο Ιανουάριος! Ακόμη, αντίστοιχες δεσμεύσεις μπορεί κανείς να βρει ενσωματωμένες σε θρησκευτικά δρώμενα του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού, δρώμενα που μας προτρέπουν κατά το νέο έτος να παλέψουμε για την αυτοβελτίωσή μας.


Πώς θα τα καταφέρετε!


Ο Δρ.J.C. Norcrossέχει μελετήσει εκτενώς την αποτελεσματικότητα των στόχων του νέου έτους και μας προτείνει τον τρόπο για να τους θέσουμε σε εφαρμογή ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.




Πριν την 1η Ιανουαρίου



  • Επιλέξτε στόχους επιτεύξιμους, ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους. Ασαφής στόχοι τείνουν να αποπροσανατολίζουν ενώ μεγαλεπήβολοι στόχοι οδηγούν γρήγορα στην απογοήτευση και στην παραίτηση. Προτείνω ανεπιφύλακτα να κρατήσετε γραπτά αρχεία σχετικά με τους στόχους σας και τους λόγους για τους οποίους θέλετε να τους επιτύχετε, αρχεία που θα εμπλουτίζετε και θα ξαναδιαβάζετε κατά την διάρκεια της προσπάθειάς σας αλλά και μετά από κάθε ολίσθημα.

  • Αναπτύξτε ένα πλάνο σχετικά με το πώς θα επιτύχετε τους στόχους σας, τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.

  • Οπλιστείτε με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό σας ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη χρονιά εσείς θα τα καταφέρετε!

  • Ανακοινώστε τους στόχους σας στον περίγυρό σας – η δημόσια δέσμευση στόχων οδηγεί στην επιτυχία!

Κατά τον μήνα Ιανουάριο



  • Ζητήστε υποστήριξη από τον κύκλο και την οικογένειά σας, ένα μεγάλο ποσοστό θα χαρεί να σας βοηθήσει.

  • Παρακολουθήστε την πρόοδό σας και καταγράψτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, η καταγραφή μας βοηθάει να βάζουμε τη σκέψη μας σε τάξη και να παίρνουμε πιο λογικές και αποτελεσματικές αποφάσεις.

  • Γιορτάστε τις επιτυχίες που σημειώνετε κατά την διαδρομή προς την επίτευξη του στόχου και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την προσπάθεια που καταβάλλετε.

  • Υιοθετήστε μία υγιή συμπεριφορά που σας βοηθάει να λύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα αν υποφέρετε από άγχος μάθετε πώς να χαλαρώνετε, ενώ αν σας χαρακτηρίζει μια παθητική συμπεριφορά μάθετε πώς να αντιδράτε με περισσότερη διεκδικητικότητα.

  • Ζητήστε από το περιβάλλον σας να μην σας εκθέτουν σε καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για εγκατάλειψη των στόχων σας ή για ολίσθημα. Για παράδειγμα, αν έχετε κόψει το κάπνισμα, ζητήστε να μην σας προσφέρουν τσιγάρο ή αν κάνετε δίαιτα, ζητήστε να μην σας φέρνουν γλυκά στο σπίτι.

  • Η αθέτηση των στόχων και το ολίσθημα σε παλιές συμπεριφορές μπορεί να συμβούν κατά περιόδους και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο. Ξαναδιαβάστε τις αρχικές σημειώσεις σας οι οποίες θα σας θυμίσουν τους λόγους που θέσατε αυτούς τους στόχους και συνεχίστε την προσπάθεια χωρίς ενοχές. Η αυτό-ενοχοποίηση δημιουργεί πολλαπλά αρνητικά συναισθήματα που μας αποδυναμώνουν.

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα



  • Προετοιμαστείτε για νέα ολισθήματα που σχετίζονται με δικά σας αρνητικά συναισθήματα αλλά και με κοινωνικές πιέσεις. Θυμηθείτε όμως : ο επιμένων νικά!

  • Οπλιστείτε με θετική σκέψη που θα σας γεμίσει με δύναμη, ελπίδα και αυτοπεποίθηση!

  • Οι αλλαγές συνηθειών χρειάζονται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Μια αλλαγή συνηθειών που θα διαρκέσει για τουλάχιστον 6 μήνες μετατρέπεται σε ρουτίνα και πλέον απαιτείται μικρότερη προσπάθεια για την εφαρμογή της.



Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι στόχοι είναι προσπάθειες που μοιάζουν με μαραθώνιο και όχι με σύντομο αγώνα ταχύτητας. Σίγουρα όμως, η διεκδίκησή τους αξίζει τον κόπο αφού μας βοηθάει όχι μόνο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας αλλά και να γίνουμε πιο δυνατοί και έμπειροι ως επίσης και να αποκτήσουμε γνώση των αδυναμιών μας αλλά και των δυνατών μας στοιχείων.

Γράφει η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός







πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top