0



Πόσες φορές έχεις αισθανθεί μια ακατανίκητη επιθυμία για κάτι γλυκό, αλμυρό ή κρεμώδες;

Σου έχει συμβεί να τρέχεις στο ψυγείο σου αργά το απόγευμα ή το βράδυ, προσπαθώντας να βρεις αυτό το «κάτι» που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις την ξαφνική λιγούρα; Αν ναι, οι παρακάτω συμβουλές θα γίνουν πολύτιμος βοηθός σου!

 

Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσεις να προλάβεις την εμφάνιση της λιγούρας, καταναλώνοντας μικρά και συχνά γευμάτα κάθε 3 ώρες, ξεκινώντας την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό και προσθέτοντας στο 24ωρο μερίδες φρούτων και λαχανικών, για περισσότερη ενέργεια.

 

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σου να αποφύγεις τη λιγούρα, η επιθυμία σου για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, μια ορισμένη χρονική στιγμή, επιμένει και κάνει ξανά την εμφάνισή της. Αν η αυτοπειθαρχία σου φτάσει στα όριά της, τουλάχιστον φρόντισε να εφαρμόσεις έξυπνες συμβουλές για να απολαύσεις το τρόφιμο της αρεσκείας σου με λιγότερες τύψεις. 

 

Φάε το μισό

Κόψε στη μέση το «αντικείμενο του πόθου σου» και κατανάλωσε το μισό. Η επιθυμία σου θα ικανοποιηθεί και εσύ θα έχεις λιγότερες τύψεις που υπέκυψες. Θα βοηθήσει επίσης το να αγοράζεις μικρότερες ποσότητες από το αγαπημένο σου τρόφιμο, καθώς το αίσθημα της αφθονίας πολλές φορές μπορεί να ενισχύσει την τάση της κατάχρησης. 

 

Κατανάλωσέ το αργά

Όσο πιο γρήγορα τρως, τόσο ενισχύεται το αίσθημα του ανικανοποίητου. Το φαγητό δε σε χορταίνει, ούτε σε ικανοποιεί, αφού δεν έχεις προλάβει να το απολαύσεις και να καταλάβεις τη γεύση του. Αντίθετα, όταν τρως αργά, επέρχεται ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού (εντός 15 περίπου λεπτών), ενώ η απόλαυση από τα φαγητά είναι σαφώς μεγαλύτερη.

 

Επίλεξε μόνο αυτό που θέλεις

Μην «τσιμπολογάς» άλλα φαγητά για να αποφύγεις αυτό που επιθυμείς πιο έντονα. Το πιθανότερο είναι να καταναλώσεις πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπαιρνες αν είχες υποκύψει στον πειρασμό ευθύς εξαρχής.

 

Εφοδιάσου με τα κατάλληλα τρόφιμα

Φρόντισε να αγοράσεις τα κατάλληλα τρόφιμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν … μεγάλοι "διατροφικοί πειρασμοί" στο ψυγείο σου την ώρα της λιγούρας, γεγονός που θα σε αναγκάσει να επιλέξεις τον πιο … υγιεινό «πειρασμό» που θα έχεις στη διάθεσή σου. 

 

Αλεξάνδρα Λιτσαρδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 



Δημοσίευση σχολίου

 
Top