0




Μονογαμία παρατηρείται σε μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των πρωτευόντων και περίπου 3-5% των θηλαστικών, δείχνουν οι μελέτες. 

Το πώς εξελίχθηκε σε ανθρώπους εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έντονου διαλόγου μεταξύ επιστημόνων.

 

Τα θηλυκά, με εκτεταμένες περιόδους κύησης και με περιορισμένους φυσικούς πόρους, μπορούν να γεννούν υγιείς απογόνους μόνο ανά περιόδους. Τέτοιος βιολογικός περιορισμός δεν υπάρχει για τα αρσενικά, τα οποία μπορούν θεωρητικά, “να σπείρουν τον σπόρο τους”, όσο και όποτε επιθυμούν. Ίσως αυτό είναι μια εξήγηση για το γιατί “μεταξύ όλων των ειδών η μονογαμία είναι σπάνια και η μονογαμία χωρίς εξαπάτηση ακόμα σπανιότερη”.

 

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά είδη άγριας ζωής, τα οποία παραμένουν πιστά στους παρτενέρ τους εφ’ όρου ζωής.

 

Το είδος πυθικού γίββωνας είναι ο στενότερος συγγενής του ανθρώπου που ζευγαρώνει μονογαμικά. Τα ζευγάρια έχουν εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς και εμφανίζουν χαμηλό επίπεδο σεξουαλικού διμορφισμού. Περνούν το χρόνο προσέχοντας ο ένας τον άλλον και, κυριολεκτικά, κάνοντας παρέα μαζί στα δέντρα.

 

Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ενώσεις αυτές δεν είναι τόσο απλές όσο πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Παρατηρήθηκαν περιστατικά μοιχείας, ακόμη και “χωρισμοί”, κάτι το οποίο φέρνει τους γίββωνες πιο κοντά στο ανθρώπινο είδος.

 

Οι κύκνοι, επίσης, σχηματίζουν μονογαμικούς δεσμούς που διαρκούν για πολλά χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να διαρκέσουν και μια ολόκληρη ζωή.

 

Η εικόνα των δύο ερωτευμένων κύκνων δεν είναι όμως τόσο ρομαντική, όσο φαίνεται. Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για να μεταναστεύσουν, να καταλάβουν τα εδάφη και να μεγαλώσουν τους απογόνους τους, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να προσελκύσουν έναν σύντροφο και έτσι ελαχιστοποιείται η αναπαραγωγική περίοδος.

 

Στα μονογαμικά είδη άγριας ζωής επίσης συμπεριλαμβάνονται: μαύρος γύπας, γαλλικό αγγελόψαρο, λύκος, αλμπατρός, τρυγόνι, φαλακρός αετός, αλλά και τερμίτες, αγροδίαιτοι αρουραίοι και σκουλήκια του είδους Schistosoma mansoni.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες περί μονογαμικών ζώων, δείτε το βίντεο:




ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top