Τελικά οι προφυλάξεις αποκλείουν εντελώς την εγκυμοσύνη ή μπορεί να μείνεις και πάλι έγκυος;
Σύμφωνα με δεδομένα που κοινοποίησε πρόσφατα η συμβουλευτική υπηρεσία εγκύων γυναικών της Βρετανίας, οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μια μη προγραμματισμένη κύηση αναφέρουν τη χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου. Περισσότερο πιθανό, μάλιστα, είναι να έχουν πάρει αντισυλληπτικά μέτρα οι γυναίκες νεότερης ηλικίας, σε σύγκριση με τις γυναίκες άνω των 30, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά την πεποίθηση των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, ότι δεν είναι πια γόνιμες.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 150.000 γυναικών άνω των 15 ετών, οι οποίες απευθύνθηκαν σε μια από τις κλινικές της υπηρεσίας μέσα στα τελευταία 3 χρόνια. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν:
• Τα 2/3 των γυναικών χρησιμοποιούσαν μια μέθοδο αντισύλληψης όταν συνέλαβαν. Το 40% εξ αυτών χρησιμοποιούσε το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές αντισυλληπτικό μέτρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει μόλις 1% πιθανότητα αποτυχίας εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Με τη συνήθη χρήση, 9 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες. Οι πιο συχνοί λόγοι αποτυχίας είναι η παράλειψη κάποιων δισκίων, οι στομαχικές διαταραχές, καθώς και η λήψη άλλων φαρμάκων.
• Το 35% των γυναικών που προχώρησαν σε διακοπή κύησης, συνέλαβε ενώ χρησιμοποιούσε προφυλακτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από 1 στους 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τη σωστή χρήση εκτιμάται ότι μόλις 2 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Η συνήθης χρήση του προφυλακτικού, όμως, η οποία συχνά περιλαμβάνει και διαστήματα αφαίρεσης του κατά τη σεξουαλική πράξη, ή ακόμα και τη μη τοποθέτηση του από την αρχή, αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης στις 12 για κάθε 100 γυναίκες.
• Το 1/3 των γυναικών που προχώρησε σε διακοπή κύησης ανέφερε ότι δε χρησιμοποιούσε αντισυλληπτική προστασία στον χρόνο της σύλληψης. Βρέθηκε μάλιστα ότι η μη χρήση κάποιου αντισυλληπτικού μέτρου αναφέρεται πιο συχνά από τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας 15-24 δεν ανέφεραν τη λήψη αντισυλληπτικής προστασίας σε ποσοστό 31%, ενώ στις γυναίκες άνω των 40, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 42%.
• Οι λόγοι που εξηγούν τη μη χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων μπορεί να διαφέρουν. Σε κάποιες περιπτώσεις η σεξουαλική πράξη μπορεί να μην ήταν προσχεδιασμένη και οι γυναίκες να ήταν απροετοίμαστες, πιο σπάνια, κάποιες γυναίκες μπορεί να βρίσκονται στο τέλος μιας προγραμματισμένης κύησης, ενώ παράλληλα υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο του εξαναγκασμού στη σεξουαλική πράξη.
Πολλές είναι, όμως, και οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αντισυλληπτική προστασία πολύ απλά γιατί υποτιμούν την αναπαραγωγική τους ικανότητα και την πιθανότητα σύλληψης. Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας η πεποίθηση αυτή είναι ενδεχομένως συνδεδεμένη με τα μηνύματα δημόσιας υγείας σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ηλικιακή αυτή ομάδα με τα ζητήματα γονιμότητας. Παράλληλα, στις νεότερες γυναίκες υπάρχει συχνά η πεποίθηση ότι μια προηγούμενη λοίμωξη από χλαμύδια έχει επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στην αναπαραγωγική τους ικανότητα. Επίσης κάποιες νεαρές γυναίκες μπορεί να συμπεράνουν ότι από τη στιγμή που έχουν ήδη κάνει ελεύθερο σεξ χωρίς να συλλάβουν, είναι υπογόνιμες.
Ταυτόχρονα, πολλές είναι οι γυναίκες όλων των ηλικιών που δυσανασχετούν με τις παρενέργειες των ορμονικών αντισυλληπτικών μεθόδων, ή πιστεύουν ότι δεν κάνουν αρκετά συχνά σεξ, ώστε να λάβουν κάποιο αντισυλληπτικό μέτρο. Κάποιες από αυτές αρχίζουν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν μεθόδους, όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, καθώς και η αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας στις γόνιμες ημέρες, οι οποίες όμως απαιτούν πολύ προσοχή, αφοσίωση κι έλεγχο.
Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι, λοιπόν, αποτυγχάνουν και πολλές φορές ευθύνεται για αυτό η μη σωστή χρήση τους. Οι γυναίκες φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές προσπαθούν πολύ για να αποφύγουν μια μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες υποτιμούν τη γονιμότητα τους.
Πολλές φορές, μια μη προγραμματισμένη κύηση είναι ένα ευτυχές ατύχημα και άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των μη προγραμματισμένων κυήσεων οδηγούν στη γέννηση υγιών παιδιών και σε ευτυχισμένους γονείς. Για πολλές γυναίκες, όμως, μια μη προγραμματισμένη κύηση είναι ένα εξαιρετικά στρεσογόνο γεγονός που προκαλεί σημαντική δυσφορία. Πολύ συχνά για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη δεν έρχεται σε κατάλληλη στιγμή και μπορεί τα άτομα να μην είναι σε θέση να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν την οικογένεια τους. Φαίνεται λοιπόν, ότι σε τελική ανάλυση, οι γυναίκες δυσκολεύονται στον οικογενειακό προγραμματισμό με τη χρήση των αντισυλληπτικών μέτρων μόνο και κάποιες από αυτές απευθύνονται στην εναλλακτική της διακοπής κύησης. Αυτό βέβαια, αναδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για νέα αντισυλληπτικά μέτρα.
Πολύ αισιόδοξοι είναι οι ερευνητές, σχετικά με το νέο χάπι που θα λαμβάνεται τη στιγμή της σεξουαλικής πράξης και προσφέρει σημαντική εναλλακτική στις γυναίκες που θεωρούν ότι έχουν πολύ αραιές σεξουαλικές επαφές για να υιοθετήσουν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο, ενώ παράλληλα δε θέλουν να βασιστούν στην αντισυλληπτική προστασία που παρέχει το προφυλακτικό.
Τελικά οι προφυλάξεις αποκλείουν εντελώς την εγκυμοσύνη;
Δημοσίευση σχολίου