0

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άντρες έχουν πρωινή… στύση;


Οι άντρες με φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος έχουν κάθε πρωί που ξυπνάνε ένα φυσιολογικό φαινόμενο στύσης και έχουν στύσεις μέσα στη νύχτα 3-5φορές κατά μέσο όρο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται στην αγγλική ορολογία nocturnal penile tumescence (νυκτερινή διόγκωση του πέους) και ως συντομία αναφέρεται ως NPT.


Το NPT αρχίζει να αναπτύσσεται στη μήτρα και συνεχίζεται σε όλη τη ζωή ενός ενήλικα άντρα. Εκτός όμως από τους άντρες και στις γυναίκες συμβαίνει επίσης κλειτοριδική στύση και κολπική διόγκωση του κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως  και διάφορα άλλα θηλαστικά εκτός από τους ανθρώπους.


Ενώ έχουν μερικές διαφορετικές θεωρίες έχουν προταθεί κατά τη διάρκεια των ετών για να εξηγήσει τη NPT, τι την προκαλεί παραμένει αβέβαιο. Η NPT, όπως ακριβώς και κλειτοριδική στύση, συνδέεται με REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) του ύπνου. Μια ιδέα είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν βρισκόμαστε στο στάδιο του REM, νοραδρενεργικά κύτταρα (νευρώνες που απελευθερώνουν το νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνης [νορεπινεφρίνη]) στην περιοχή της γέφυρας (τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους) ονομάζεται locus coeruleus και είναι απενεργοποιημένη.


Πιστεύεται ότι τα κύτταρα αυτά συνδέονται με την ανασταλτικό τόνο του πέους. Ως εκ τούτου, όταν η δραστικότητα τους μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οπότε οι διεγερτικοί τόνοι που είναι εξαρτώμενοι από τεστοστερόνη οδηγούν σε στύση.


Θεωρείται επίσης ότι η ΝΡΤ πυροδοτείται από την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο απελευθερώνεται από τα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων τα οποία στη συνέχεια διαχέονται μέσα σε έναν ομαλό μυ, προκαλώντας το να χαλαρώσει.Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και συνεπώς, την αύξηση της ροής του αίματος στο πέος και… μια στύση.


Πιστεύεται ότι η αυξημένη δραστηριότητα του τμήματος της γέφυρας κατά τη διάρκεια του REM ύπνου πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων που τελικά οδηγούν σε απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου από νευρικές ίνες. Αυτό ρυθμίζεται επίσης από τα ανδρογόνα όπως η τεστοστερόνη.


Έτσι έχουμε συζητήσει το πώς γίνεται, αλλά γιατί γίνεται αυτό; Μια ιδέα είναι ότι αυτές οι ασκήσεις του ύπνου συμβάλλουν πραγματικά στην υγεία των γεννητικών οργάνων. Οι στύσεις προκαλούν τα σηραγγώδη σώματα να διογκώνονται, τα οποία με τη σειρά τους οξυγονώνουν τον ιστό. Αυτή η οξυγόνωση διατηρεί τη βιωσιμότητά της και βοηθά στην πρόληψη σπηλαιώδης ίνωσης, μια κατάσταση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.


Μια άλλη ενδιαφέρουσα θεωρία είναι ότι η νυχτερινή στύση αποτρέπει τους άνδρες από το βρέξιμο του κρεβατιού. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι των στύσεων: ψυχογενής και αντανακλαστικός.


Η πρώτη ξεκινά με την τόνωση της σκέψης ή εικόνες που προκαλούν στύση μέσω νευρικών σημάτων. Η δεύτερη είναι μια ακούσια διαδικασία που λαμβάνει χώρα χωρίς σέξι σκέψεις και πιστεύεται ότι μια γεμάτη κύστη μπορεί να τους προκαλέσει. Τα νεύρα που ελέγχουν αυτά τα αντανακλαστικά στύσης που βρίσκονται στα νεύρα του ιερού οστού του νωτιαίου μυελού διεγείρονται επίσης με μια πλήρη κύστη. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να κατουρήσει με μια στύση, φαίνεται ότι η NPT μπορεί να αποτρέψει την τυχαία νυχτερινή ενούρηση.


Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται εύλογη απάντηση, φαίνεται απίθανο να γίνεται για αυτό, επειδή το σώμα έχει πολλές άλλες μεθόδους για να αποτρέψει το βρέξιμο του κρεβατιού. Επιπλέον, δεν έχει πραγματικά νόημα, δεδομένου ότι η νυχτερινή ενούρηση επηρεάζει και τις γυναίκες.


Λογικά η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η NRT βοηθάει για να είναι το αναπαραγωγικό σύστημα υγιές! Φυσικά γίνονται παραπάνω έρευνες για να λύσουν το μυστήριο της στύσης!!



Γιατί οι άντρες έχουν πρωινή... στύση;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top