0


Από τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους μέχρι και σήμερα όλοι προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα “τι είναι η ευτυχία”. Οι απαντήσεις ποικίλουν όπως και οι άνθρωποι. Τι καθορίζει όμως το επίπεδο της ευτυχίας μας;.


Successful business teamΠρόσφατες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ότι η ευτυχία ενός ατόμου καθορίζεται από την ιδιοσυγκρασία του, τις συνθήκες ζωής του καθώς και από τις ενέργειες που πραγματοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Ο ιδρυτής της θετικής ψυχολογίας, καθηγητής Martin Seligman δίνει την παρακάτω εξίσωση για την ευτυχία: Ε=Γ+Κ+Ε, δηλαδή η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα της γενετικής προδιάθεσης, της κοινωνικής συγκυρίας και των ενεργειών μας.


Επιπλέον, η Σόνια Lyubomirsky, εξέχουσα ερευνήτρια στον τομέα της ευτυχίας επισημαίνει ότι αν θα είμαστε ευτυχισμένοι ή όχι στη ζωή μας, εξαρτάται κατά 50% από γονιδιακούς παράγοντες, κατά 10% από τις συγκυρίες της ζωής και κατά 40% από δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.


more-happyΠώς μπορούμε λοιπόν να πλησιάσουμε την ευτυχία; H πρόταση του Life Coaching είναι να διεκδικήσουμε αυτό το 40% που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. Πώς; Βάζοντας ένα STOP στο αόριστο κυνήγι της ευτυχίας και θέτοντας ένα συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι σταματήσουμε την τόσο οικεία πλέον σε όλους καταστροφολογία, να μειώσουμε τις αρνητικές σκέψεις και κατά συνέπεια όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Όσοι, λοιπόν, θέλετε να γίνετε πιο ευτυχισμένοι θα πρέπει να αρχίσετε αλλάζοντας πρώτα από όλα τον τρόπο που σκέπτεστε.


Ξεκινήστε λοιπόν να μειώνετε βαθμιαία τα αρνητικά σενάρια του τύπου “όλα είναι χάλια”, “όλα μου πάνε στραβά”, “η κατάσταση είναι δύσκολη” κ.α. Στη δε διάρκεια της ημέρας κάντε ένα τρικ, κάθε φορά που σκεπτόσαστε κάτι άσχημο θα το αφήνετε στην άκρη για μια συγκεκριμένη ώρα που θα ονομάσετε “η ώρα της καταστροφολογίας”.


Τι θα συμβεί; Θα αντιληφθείτε ότι με το να σκέφτεστε όλα τα αρνητικά οδηγείστε μόνο σε αδιέξοδο. Τι θα κερδίσετε; Ένα νέο τρόπο σκέψης, πιο θετικό, πιο δημιουργικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη “δυστυχία” σας. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακαλούμε δυσάρεστα γεγονότα, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι αισθήματα απογοήτευσης, έλλειψη συγκέντρωσης και μείωση της απόδοσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.


Ίσως πολλοί ισχυριστούν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Όμως όλες οι επιστημονικές έρευνες  καταλήγουν ότι ο άνθρωπος αλλάζει αρκεί να το θελήσει. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευτυχία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουμε και όχι όλων αυτών που θα θέλαμε να είχαμε..


Δώρα Φούντα – Κοινωνιολόγος, Εxecutive & Life Coach news.gr





Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;‏

Δημοσίευση σχολίου

 
Top