0


Κοντσέρτο για λέιζερ και UFO !-1Ο Κάπτεν Κερκ με τον Σποκ συναντούν τον Νίο, τον Μορφέα και την Τρίνιτι. Στην παρέα θα προστεθούν ο Λουκ Σκαϊγουόκερ, ο Δάσκαλος Γιόντα και οι υπόλοιποι Τζεντάι. Δεν θα είναι οι μοναδικοί ήρωες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας που θα «ζωντανέψουν» στο «παράλληλο» μουσικό σύμπαν της συναυλίας «Μουσικές επαφές τρίτου τύπου» που εμπνεύσθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής. Οι μελωδίες από τα αγαπημένα του φιλμ δίνουν την πρώτη ύλη γι" αυτή τη συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με το Μέγαρο Μουσικής της πόλης, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.


Ανήκει σε εκείνους που ακόμη και στον «Πόλεμο των Αστρων» βλέπουν ένα βαθύτερο νόημα: «Για μένα δεν είναι μόνο action και θέαμα. Το "Matrix" για παράδειγμα, που είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, έχει ένα φιλοσοφικό περιεχόμενο, είναι δε και εξαιρετικά επίκαιρη. Οι μηχανές έχουν αναλάβει την κυριαρχία της Γης, νανουρίζουν τους ανθρώπους για να τους πουν ότι έχουν μια ήσυχη και τακτοποιημένη ζωή ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς πιόνια μιας τεχνητής νοημοσύνης. Ομως στο τέλος θριαμβεύει η θέληση για τη ζωή. Οσα απαισιόδοξα σενάρια και να παίζονται γύρω μας θα υπάρχει πάντα μια αχτίδα φωτός».


Ο Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος θα βρεθεί στο πόντιουμ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δίνει μια πιο σαφή εικόνα για την αξία αυτών των συνθέσεων που έγιναν γνωστές στο κοινό μέσα από τις ταινίες μπλοκμπάστερ. «Η μουσική του Ντον Ντέιβις, τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά, απεικονίζει  με σαφήνεια το θέμα της ταινίας. Είναι της παρέας του Τζον Ανταμς και ακολουθεί έναν μινιμαλιστικό τρόπο γραφής. Ακολουθεί όμως τον κλασικό τρόπο σύνθεσης: έχει μπροστά του την εικόνα και προσπαθεί να την αναδείξει».


Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη μουσική των ταινιών «Στενές επαφές τρίτου τύπου», «Star Wars» («Επίθεση των Κλώνων», «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», «Η επιστροφή των Τζεντάι»), «ET» - όλα του Τζον Γουίλιαμς -, «Aliens: η επιστροφή» του Τζέιμς Χόρνερ και τις σουίτες «Star Trek: Into Darkness» του Μάικλ Τζιακίνο, «Star Trek: The Motion Picture» του Τζέρι Γκόλντσμιθ και «The Matrix» του Ντον Ντέιβις.


ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ. «Ολα αυτά τα σάουντρακ είχαν μια δεύτερη ζωή και μακριά από τη μεγάλη οθόνη» λέει ο διευθυντής της ΚΟΑ. «Οι μουσικές δεν ήταν γραμμένες για να αναπτυχθούν σε ένα συμφωνικό περιβάλλον. Βεβαίως και θεωρώ τον εαυτό μου μαέστρο συμφωνικής μουσικής και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χαρά που έχει ένας μαέστρος να ερμηνεύει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν ή την Τραβιάτα του Βέρντι. Αλλά δεν έχουμε σταματήσει στον 19ο αιώνα. Επίσης η μουσική για τον κινηματογράφο ακούγεται όλο και πιο συχνά σε αίθουσες συναυλιών. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης έχει κάνει μια ολόκληρη παράσταση με έργα του Τζον Γουίλιαμς. Οχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς ότι έχει κερδίσει πέντε βραβεία Οσκαρ, έχοντας γράψει τη μουσική για τις ταινίες "Τα σαγόνια του καρχαρία", "Χάρι Πότερ", "Στενές επαφές τρίτου τύπου", "Σούπερμαν", "ET, ο Εξωγήινος", "Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού". Επίσης η ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Αννόβερου κάθε χρόνο εντάσσει στις προγραμματισμένες συναυλίες μία μόνο με μουσικές του κινηματογράφου. Πριν από 30 χρόνια κάτι τέτοιο θα έμοιαζε αδιανόητο» λέει ο Στέφανος Τσιαλής.


«Ο λόγος για τον οποίο το ίδιο κοντσέρτο που παρουσιάσαμε στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό το επαναλαμβάνουμε με την ΚΟΘ δεν είναι μόνο οικονομικός» εξηγεί ο γνωστός αρχιμουσικός. Και συνεχίζει: «Βεβαίως όταν και οι δύο ορχήστρες νοικιάζουν το ίδιο υλικό προκύπτει μια έκπτωση. Η ατμόσφαιρα του κοινού θύμισε συναυλία ποπ μουσικής και όχι συμφωνικής. Δεν είναι εύκολο, ούτε συνηθισμένο. Με αυτόν τον τρόπο πλησιάσαμε ένα άλλο κοινό πιο διευρυμένο».


ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Τα σχέδια διείσδυσης σε μουσικόφιλο κοινό δεν σταματούν εδώ αφού ο διευθυντής της ΚΟΑ λέει: «Θα κάνουμε μια συναυλία την 1η Φεβρουαρίου στο Μέγαρο, οικογενειακή, με έργα μόνο του Τζον Γουίλιαμς. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τουλάχιστον όσο διαρκεί η θητεία μου, θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει και άλλα τέτοια ανοίγματα. Μια σκέψη είναι να γίνουν συναυλίες με μουσική από τον ελληνικό κινηματογράφο. Υπάρχουν ταινίες από τον βωβό κινηματογράφο που οι μουσικές τους παίχτηκαν στις αίθουσες με ζωντανή μουσική. Αν υπάρχουν οι παρτιτούρες, γιατί να μην τις παρουσιάσουμε;».


Κοντσέρτο για λέιζερ και UFO !-2


Κοντσέρτο για λέιζερ και UFO !-3


Κοντσέρτο για λέιζερ και UFO !-4




πηγή


Κοντσέρτο για λέιζερ και UFO !

Δημοσίευση σχολίου

 
Top