0


Εικαστική πλατφόρμα με σύγχρονες διαστάσειςΗ γλύπτρια Κέλλυ Αθανασιάδου αναπτύσσει  την εικαστική πλατφόρμα, με τίτλο «The ArtLoft», η οποία περικλείει μια σειρά εννέα εικαστικών εκθέσεων, που θα παρουσιαστούν στον νέο πολυχώρο «The Loft». Η πλατφόρμα ξεκίνησε με την έκθεση «Γυναίκες ζωγραφίζουν γυναίκες», ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 8 εκθέσεις, μιας και το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.


Ο πολυχώρος «The Loft» είναι ένας ενιαίος χώρος τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλος να φιλοξενήσει έργα, εγκαταστάσεις, performing και βιντεοπροβολές σημαντικών καλλιτεχνών. Η επιβλητική του στέγη, στα 9 μέτρα ύψος, δίνει τη δυνατότητα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες να διαδράσουν με τον αστικό - βιομηχανικό χαρακτήρα του ίδιου του κτηρίου, που ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της εγχώριας εικαστικής κοινότητας. Η δραστήρια εικαστικός Κέλλυ Αθανασιάδου μίλησε στο naftemporiki.gr για το πρότζεκτ, που αναπτύσσει στον πολυχώρο «The Loft», στην οδό Καπνικαρέας 3.








Πώς αισθάνεστε για τη συνεργασία σας με τον συγκεκριμένο χώρο;


Είμαι πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία με το “The Loft”, καθώς είναι ελάχιστοι οι χώροι με ισχυρή ταυτότητα στο αστικό κέντρο. Είναι ένας καθαρός urban - industrial χώρος, που δίνει πολλές δυνατότητες στον εικαστικό καλλιτέχνη να αναπτύξει τις δράσεις του. Είναι ο κατάλληλος χώρος, για να στεγάσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ.








Τι ακριβώς είναι το «The ArtLoft»;


Είναι μια φυσική πλατφόρμα εικαστικών δράσεων ομαδικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει εννέα εικαστικές εκθέσεις ανά σαιζόν, οι οποίες εναλλάσσονται ανά μήνα. Η λογική της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι η εμπλοκή τού καλλιτέχνη με το περιβάλλον, στο οποίο παρουσιάζει τη δουλειά του. Γι’ αυτό και στον χώρο έχουμε διατηρήσει στοιχεία, που αναδεικνύουν την ιστορικότητα του κτηρίου και βάζουν την πρωταρχική του χρήση ως βιομηχανικό εργαστήρι μέσα στον εικαστικό διάλογο.


Οι εκθέσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι δικής σας επιμέλειας;


Όχι. Οι εκθέσεις, που συμμετέχουν στο “The ArtLoft” είναι ομαδικά πρότζεκτ, που επιμελούνται γνωστοί επιμελητές και ιστορικοί. Είναι ανεξάρτητες εκθέσεις, η κάθε μια με το δικό της εννοιολογικό πλαίσιο, οι οποίες συγκλίνουν στην τοποθέτηση του δημιουργού σε συγκεκριμένο δυναμικό σκηνικό. Στα πλαίσια αυτά, υπάρχει και η συνεργασία με τις σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, προκειμένου οι φοιτητές των εργαστηρίων να έχουν τη δυνατότητα να “εκμεταλλευτούν” την έκταση, αλλά και τη επιβλητικότητα του χώρου.


Στον χώρο, έχουν γίνει αλλαγές;


Έχουν γίνει οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες και διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία εικαστικών εκθέσεων. Το καινούριο δάπεδο και η στέγη ήταν απαραίτητα για τη συνολική ασφάλεια του κτηρίου και των επισκεπτών. Ωστόσο, οι τοίχοι έχουν παραμείνει απείραχτοι. Φέρουν πάνω τους σημάδια από την προηγούμενη χρήση του κτηρίου και διατηρούν, έτσι, ακέραιη τη βιομηχανική ατμόσφαιρα. Ο θεατής έχει στη διάθεση του απτά αποδεικτικά στοιχεία της μετάλλαξης του συγκεκριμένου περιβάλλοντος.








Ορέστεια Παπαχρήστου, Βασιλικός.





Γυναίκες ζωγράφοι «σχολιάζουν» τη φύση τους


Η πλατφόρμα ξεκίνησε με την έκθεση «Γυναίκες ζωγραφίζουν γυναίκες», σε επιμέλεια της Ήρας Παπαποστόλου, με τη συμμετοχή των ζωγράφων: Βίκυς Γεωργιοπούλου, Μαριάννας Κατσουλίδη, Ορέστειας Παπαχρήστου, Μάνθας Τσιάλιου και Μαρίας Φιλιππακοπούλου.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Σήμερα, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν σαν μέσο τους τον παραδοσιακό καμβά, για να μιλήσουν για το φύλο τους. Οι σύγχρονες καλλιτέχνιδες είναι ουσιαστικά σε μία αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας. Πιο ρεαλιστικές, η Μαρία Φιλιππακοπούλου και η Βίκυ Γεωργιοπούλου απαθανατίζουν γυναίκες της καθημερινότητας και τις μεταφέρουν στον καμβά, αγγίζοντας πιο πολύ τη σύγχρονη πραγματικότητα. Πιο παιχνιδιάρα, η Μάνθα Τσιάλιου περιγράφει γυναικεία συναισθήματα, μέσα από μια ευρεία γκάμα γυναικείων ταυτοτήτων. Πιο ρομαντική, η Μαριάννα Κατσουλίδη, με τη σωματική στάση των γυναικών της, μεταφέρει στον θεατή το γυναικείο συναίσθημα. Πιο αλληγορική, η γυναίκα της Ορέστειας Παπαχρήστου εκπέμπει έναν ιδιόμορφο ερωτισμό. Πρόκειται για γυναίκες - μούσες, που, όμως, δεν μαρτυρούν απαραίτητα αν είναι σύζυγοι, μητέρες ή κόρες. Οι γυναίκες ζωγράφοι σχολιάζουν τη φύση τους και τη γυναικεία παρουσία στην τέχνη και στη ζωή και μερικές από τις γυναίκες τους μπορούν, ίσως, να ταυτιστούν ακόμα και με την ίδια την έννοια της ζωγραφικής».








Μανθα Τσιάλιου.




Πληροφορίες
The Loft: Καπνικαρέας 3 - Αθήνα. Διάρκεια εικαστικής πλατφόρμας: έως 16 Ιουλίου 2015. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 12:00 - 00:00.


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr


πηγή


Εικαστική πλατφόρμα με σύγχρονες διαστάσεις

Δημοσίευση σχολίου

 
Top