0


Ένοχη η σοκολάτα για τα σπυράκια στο δέρμα ή όχι; Ας πάρουμε τις απαντήσεις γι αυτό το θέμα που καίει τους λάτρεις της σοκολάτας!


Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί μια ποικιλία από σπυράκια. Ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση σε αυτά τα σπυράκια αν κάποιο άτομο έχει ακμή.


Εντούτοις, αυτά τα ξεσπάσματα της ακμής διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η σοκολάτα, τόσο η κανονική όσο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν επίσης συστατικά που εμπλέκονται στα ξεσπάσματα της ακμής, όπως είναι η ζάχαρη και το λίπος. Αν περικόψετε τη σοκολάτα από τη διατροφή σας θα έχετε σαφώς πιο καθαρό δέρμα, χωρίς να προκληθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.


Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για πιο εξειδικευμένες συμβουλές σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Όταν το σμήγμα που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες και τα νεκρά κύτταρα φράξουν τους πόρους ή τα ωοθυλάκια, τα βακτήρια τρέφονται με τα έλαια του δέρματος, γεγονός που οδηγεί στα σπυράκια. Η υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος, ο αργός «κύκλος εργασιών» των κυττάρων του δέρματος, οι ορμόνες, η φλεγμονή, όλα παίζουν το ρόλο τους στην πρόκληση της ακμής και κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Δεν υπάρχουν τροφές, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, που να προκαλούν σπυράκια. Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν μερικές από τις αιτίες της ακμής, όπως η λιπαρότητα στο δέρμα και η φλεγμονή και μέσα σ’ αυτές είναι και η σοκολάτα.


Η επίδραση της σοκολάτας στα σπυράκια


Η σοκολάτα είναι μία από τις τροφές που μπορεί να δημιουργήσει έξαρση σε άτομα που πάσχουν από ακμή. Στα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας το 70-85% στερεών κακάο περιέχουν σχεδόν 24 γραμμάρια ζάχαρης. Περιέχουν, επίσης, 25 γραμμάρια κορεσμένα λίπη. Η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και με τη σειρά τους αυτά αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερη την ακμή.


Αν ανήκετε στην ομάδα των ατόμων που ταλαιπωρούνται από την ακμή και επηρεάζεστε από την κατανάλωση της σοκολάτας, θα ελαχιστοποιήσετε τα σπυράκια, ευθύς μόλις εξαλείψετε τη σοκολάτα από τη διατροφή σας.


Ερευνα


Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health το 2009, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής σε εφήβους και βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης σοκολάτας ή γλυκών και της ακμής στα αγόρια. Ωστόσο, απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων.


Εκτιμήσεις


Αν αποφασίσετε να σταματήσετε να τρώτε σοκολάτα για τη θεραπεία της ακμής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε έως και έξι μήνες πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε καλυτέρευση. Λάβετε υπόψιν ότι και άλλες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων υδατανθράκων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και τροφών που προκαλούν αλλεργίες, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τα σπυράκια στο δέρμα σας. Έτσι, εξαλείφοντας μόνο τη σοκολάτα, μπορεί να μην πάρετε τα αποτελέσματα που θέλετε.


Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις τροφές που τρώτε και παρακολουθήστε την επίδραση που έχουν στην ακμή σας και το κατά πόσο κάποιες απ’ αυτές συμβάλλουν στα ξεσπάσματά της. Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχει όντως μια ιατρική κατάσταση, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε αλλαγή της διατροφής σας.



Το διαβάσαμε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top