0


Mπρόκολο, ένα πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό!


Γιατί το μπρόκολο είναι ιδανικό λαχανικό και πανίσχυρο όπλο για τον οργανισμό και την υγεία χωρίς αμφιβολία; Ποια τα οφέλη του μπρόκολου;


Το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια. Επιπλέον αυτή την εποχή αποτελεί ιδανική πηγή βιταμίνης C.


Διαβάστε για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το μπρόκολο:


Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C ( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.


Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.


Χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.


Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.


Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι τα εξής:


- Υδατάνθρακες 5 g
- Σάκχαρα 1.7 g
- Φυτικές ίνες 6.64 g
- Λίπος 0.37 g
- Πρωτεϊνη 2.82 g
- Βιταμίνη C 89.2 mg
- Ασβέστιο 47 mg
- Σίδηρος 0.73 mg
- Μαγνήσιο 21 mg
- Φώσφορος 66 mg
- Κάλιο 316 mg
- Ψευδάργυρος 0.41 mg
- Φολικό οξύ (B9) 63 mg


Για να σας χαρίσει το μπρόκολο όλα τα πολύτιμα συστατικά του χρειάζεται να είναι φρέσκο και να μην το παρακάνετε στο βράσιμο. Με το βράσιμο χάνει το 66% των συστατικών του ενώ στον ατμό μόλις 47%.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top