Συχνά βάζουμε το συναίσθημα σε δεύτερη μοίρα, τα καταπιέζουμε και τα κρατάμε μέσα μας, με δραματικές συνέπειες για την υγεία μας, ψυχική και σωματική. Πώς μπορούμε να τα εκφράσουμε; Ποιός τρόπος είναι ο πιο ενδεδειγμένος και γιατί είναι τόσο σημαντική η εκτόνωση;
Συχνά μιλώντας για συναισθήματα χρησιμοποιούμε τη λέξη "νιώθω". Νιώθω θυμό, νιώθω χαρά, νιώθω ενθουσιαμό, νιώθω θλίψη κτλ. Γιατί όμως χρησιμοποιούμε αυτό το ρήμα; Όλα έχουν να κάνουν με το πώς βιώνουμε το κάθε συναίσθημα. Είτε πρόκειται για χαρά, είτε για λύπη, ακόμη και θυμό, το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά σε αυτό που συμβαίνει. Όλες μας δηλαδή οι αισθήσεις συμμετέχουν. Με άλλα λόγια το συναίσθημα σωματοποιείται γι΄αυτό και το… νιώθουμε! Εξού και γνωστές λαικές ρήσεις του τύπου "Μου έπρηξε το συκώτι" ή "σφίχτηκε το στομάχι μου" ή ακόμη και το "Μου έφυγε ένα βάρος από την καρδιά".
Γιατί να εκφράσω τα συναισθήματά μου;
Κάθε συναίσθημα και ειδικά τα αρνητικά επιδρούν ποικιλοτρόπως στον οργανισμό μας γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να τα εκφράζουμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν τοξικά με δραματικές συνέπειες για την ψυχοσύνθεσή μας αλλά και την συνολική μας υγεία. Όταν καταστέλλουμε αυτό που νιώθουμε και κρύβουμε τα συναισθήματά μας καταλήγουμε να… αρρωσταίνουμε. Ή ένταση, το σφίξιμο κι όλα τα ανωτέρω στα οποία αναφερθήκαμε δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Αντίθετα, αν εκφραστείς – συγκρατημένα κι όχι με οδηγό πχ το θυμό που είναι κακός σύμβουλος – θα νιώσεις δυνατή και ευτυχισμένη! Μάθε λοιπόν να εκφράζεσαι και να δείχνεις τι νιώθεις για να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.
Πώς θα τα εκφράσετε σε 2 βήματα
1ο βήμα
Ξεκαθάρισε τι νιώθεις & γιατί
Καταρχήν, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις για να επιλύσεις κάτι πρέπει να το γνωρίσεις. Προσπάθησε λοιπόν να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να διερευνήσεις τις βαθύτερες αιτίες. Για παράδειγμα, γιατί νιώθεις για παράδειγμα θυμό ή φόβο; Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό; Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τα αρνητικά συναισθήματα και να κρατήσεις μόνο τα θετικά; Ευθύνεται κάποιος άλλος για αυτό που νιώθεις; Η ευθύνη είναι ξαθαρά δικιά σου ή μπαίνει κι άλλος στο πλάνο; Μήπως έχεις κι εσύ μερίδιο ευθύνης; Αν απαντήσεις ειλικρινά στις παραπάνω αλλά κι άλλες ερωτήσεις ενδοσκόπησης που θα θέσεις στον εαυτό σου, θα έχεις κάνει την κατάλληλη προεργασία για να καταφέρεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.
2ο βήμα
Ώρα να εκφραστείς
Η αλήθεια είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζουμε τα συναισθήματά μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Σκέψου για παράδειγμα πόσες φορές σχεδιάσες μουτζούρες κάθε είδους στο χαρτί μέσα σε μια σύσκεψη, την ώρα που μιλούσες στο τηλέφωνο ή απλά επειδή βρέθηκε μπροστά σου ένα κομμάτι χαρτί; Γιατί άραγε το έκανες; Αυτή η κίνηση η μηχανική δείχνει πολλά! .
Από την άλλη δεν είναι η μόνη μηχανική κίνηση που δείχνει εξωτερίκευση συναισθημάτων. Κάποιοι κουνούν το πόδι όταν έχουν άγχος (νευρικά, σαν κομπρεσέρ ένα πράμα), άλλοι δαγκώνουν τα χείλη κάθε φορά που νευριάζουν για να μη ξεστομίσουν κάτι που αργότερα θα μετανιώσουν. Ακόμη και το κάπνισμα, μπορεί να κρύβει πίσω έντονα συναισθήματα, κάτι που οι καπνιστές το γνωρίζουν καλά. Γι΄αυτό άλλωστε πολλοί ξαναρχίζουν το κάπνισμα – παρά τη δύσκολη προσπάθεια να το κόψουν – σε περιόδους στεναχώριας.
Είναι όμως οι παραπάνω τρόποι ικανοί για να μας ανακουφίσουν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η κουβέντα και η ειλικρίνεια είναι το μόνο φάρμακο, που σε συνδιασμό με δραστηριότητες χαλαρωτικές κι εκτονωτικές, όπως για παράδειγμα η γυμναστική, ο διαλογισμός, η γιόγκα ή ακόμη και η μουσική, θα σε αποφορτίσουν και θα σου φέρουν τη γαλήνη.
Προσοχή! Ο τρόπος έχει σημασία!
Όσο σημαντικό είναι να καταφέρεις να εκφράσεις τα συναισθήματά σου – ακόμη και τα αρνητικά – τόσο σημαντικό επίσης είναι να το κάνεις και με το σωστό τρόπο! Αν για παράδειγμα εκφράσεις το θυμό σου με μια έκρηξη, λέγοντας πράγματα που αργότερα θα μενανιώσεις, αυτομάτως χάνεις τα θετικά της εξωτερίκευσης συτού του συναισθήματος. Προσπάθησε λοιπόν να μη βγεις εκτός ελέγχου για να μπορέσεις να επιλύσεις ένα ζήτημα που σε απασχολεί.
Πριν πράξεις λοιπόν σκέψου: είναι η κατάλληλη στιγμή και ο κατάλληλος χώρος για να εκφράσεις αυτά που νιώθεις; Είσαι σε θέση να κάνεις κουβέντα ή μήπως να το άφηνες για αργότερα; Μήπως να κρατούσες το στοματάκι σου κλειστό για να μην πεις κουβέντες για τις οποίες αργότερα θα σε ταλανίζουν τύψεις;
Από τη Δήμητρα Γκούντρα womenonly.gr
πηγή
Πώς θα εκφράσεις τα συναισθήματά σου | ΣΧΕΣΕΙΣ
Δημοσίευση σχολίου