Ποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν το ύψος του ανθρώπου, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα;
Ξεπερνούν σε αριθμό τα 420 τα γονίδια που επηρεάζουν το ύψος του ανθρώπου σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 450 ερευνητές από 300 ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο.
Η μελέτη, που έγινε από την κοινοπραξία «Γενετική Διερεύνηση Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών» (GIANT), με επικεφαλής τον Τζόελ Χίρσχορν του κοινού Ινστιτούτου Broad των αμερικανικών πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, καθώς και τον Άντριου Γουντ της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.
«Το ύψος καθορίζεται σχεδόν απολύτως από τη γενετική, όμως οι προηγούμενες μελέτες μας είχαν μπορέσει να εξηγήσουν λίγο περισσότερο από το 10% αυτής της επίδρασης. Τώρα, έχουμε πλέον μια πιο πλήρη εικόνα των κοινών γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το ύψος», δήλωσε ο Χίρσχορν.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν γενετικά δεδομένα 253.300 ανθρώπων και βρέθηκαν σχεδόν 700 μεμονωμένες αλλαγές στον γενετικό κώδικα. Αυτές οι αλλαγές αφορούν σε 424 γονίδια που σχετίζονται λιγότερο ή περισσότερο με το ύψος.
Παρά την πρόοδο, όμως, όπως ανέφερε ο ερευνητής Τόνου Έσκο του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, «δεν έχουμε εξηγήσει παρά ποσοστό περίπου 20% της κληρονομικότητας του ύψους έναντι 12% πριν».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ύψος ενός ανθρώπου επηρεάζεται κατά 80% από τα γονίδια και την κληρονομικότητα, ενώ το 20% από τη διατροφή και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Άλλωστε, πολύ συχνά, τα ψηλά παιδιά έχουν ψηλούς γονείς και αντίστροφα.
Τα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα γονίδια είναι κοινά και όχι σπάνια. Αρκετά από αυτά σχετίζονται γενικότερα με την ανάπτυξη, όπως του σκελετού και των κυττάρων, ενώ άλλα ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του κολλαγόνου των οστών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Genetics».
Μάλιστα συμμετείχαν και τρεις έλληνες επιστήμονες: η Μαρία Δημητρίου και ο Γιώργος Δεδούσης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ο Πάνος Δελούκας από το βρετανικό ινστιτούτο γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute.
—Ανθεκτικότεροι οι κοντοί
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο. Οι λόγοι δεν έχουν ακόμα διακριβωθεί. Από την άλλη πλευρά οι ψηλότεροι εμφανίζονται να είναι πιο ευάλωτοι σε μερικές μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες, αλλά και σε καρδιαγγειακές νόσους, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Η αύξηση του ύψους των ανθρώπων στη Γη τις τελευταίες δεκαετίες αποδίδεται στην καλύτερη διατροφή και στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους.
Ποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν το ύψος του ανθρώπου;
Δημοσίευση σχολίου