Περίπου το 50% των ανθρώπων που εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωση σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ δημιούργησε μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία τοποθετείται στην αορτή και διοχετεύει αίμα από την καρδιά προς το σώμα και που στις πρώτες κλινικές δοκιμές δείχνει ότι μπορεί να σταματήσει ή και να αντιστρέψει τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου, ακόμα και σε σοβαρά ασθενείς.
Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο σε όλο το σώμα για να υποστηρίξει τα άλλα όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, αν και υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής, δρ William Abraham και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν τη νέα συσκευή, η οποία ονομάζεται "C-Pulse" σε 20 ασθενείς που ήταν σε προχωρημένα στάδια της νόσου.
Η συσκευή, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sunshine Heart Inc, είναι ένα πρόσθετο σύστημα στην αορτή. Αποτελείται από ένα "άγκιστρο" που τοποθετείται γύρω από την αορτή του ασθενούς -την μεγαλύτερη αρτηρία στο σώμα- και είναι εκτός της ροής του αίματος του ασθενούς. Αυτό το άγκιστρο είναι συνδεδεμένο με ένα μικρό μπαλόνι που φουσκώνει και ξεφουσκώνει σε συγχρονισμό με τον καρδιακό παλμό του ασθενούς. Έτσι η συσκευή αντλεί αίμα μέσω της αορτής και το διοχετεύει στο σώμα, "βοηθώντας" έτσι την καρδιά να κάνει σωστά την δουλειά της.
Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να στέλνει περισσότερο οξυγόνο στον καρδιακό μυ, να μειώνει τον φόρτο εργασίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, και να αυξάνει τη ροή του αίματος από την καρδιά.
Ένα σύρμα ξεκινάει από τη συσκευή και μέσω της κοιλίας φτάνει σε ένα εξωτερικό τροφοδοτικό που ονομάζεται "οδηγός" και το οποίο το φοράει ο ασθενής. Ο "οδηγός" μπορεί να λειτουργεί με μπαταρίες ή να μπει στην πρίζα, αλλά και να αποσυνδεθεί προσωρινά για να επιτρέψει στον ασθενή να κάνει βασικές καθημερινές δραστηριότητες (ντους κλπ).
Το C-Pulse μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε 1 ώρα μέσω μιας μικρής θωρακοτομής και μιας εξίσου μικρής στερνοτομής.
Οι ασθενείς στην έρευνα εξετάστηκαν 6 μήνες και 1 χρόνο μετά την εμφύτευση της συσκευής. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι 16 από τους 20 ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα και στις δύο εξετάσεις.
Προσθέτουν, δε, ότι τρεις από τους ασθενείς είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας 1 χρόνο μετά την εμφύτευση.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να περπατούν κατά μέσο όρο 30 μέτρα περισσότερο και η μέση ποιότητα της ζωής τους βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Σημειώνουν επίσης ότι επειδή η συσκευή είναι εκτός της κυκλοφορίας του αίματος του ασθενούς, κανένας από αυτούς δεν νοσηλεύτηκε για εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση, σήψη ή αιμορραγία, συμπτώματα που είναι συχνά μεταξύ των ασθενών με άλλες συσκευές υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μια κοινή παρενέργεια -που σημειώθηκε στους 8 από τους 20 ασθενείς- ήταν λοίμωξη του σημείου εξόδου της συσκευής.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology (JACC) Heart Failure.
Διαβάστε επίσης:
Το πλάνο των 5 βημάτων για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
Διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδας σε ανεγχείρητους ασθενείς
Εαν θελετε να τα μαθαίνετε όλα για την Υγεία κάνετε like ΕΔΩ ►
πηγή
ΥΓΕΙΑ | Νέα συσκευή καθυστερεί ή και αντιστρέφει την καρδιακή ανεπάρκεια (vid)
Δημοσίευση σχολίου