0

Πόσο θεραπευτική είναι η μέντα; Η μέντα έχει πολλές γνωστές αλλά και άγνωστες θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες αξίζει να μαθευτούν!!


Η μέντα ή mentha piperita, όπως είναι η λατινική της ονομασία, είναι ένα υβρίδιο της υδρομέντας και του δυόσμου. Πρόκειται για ένα πλούσιο αρωματικό φυτό, που ευδοκιμεί σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο.


Το δε αιθέριο έλαιό του είναι ένα δημοφιλές άρωμα που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα και σε πολλά εμπορικά προϊόντα. Περισσότερο από όλα τα είδη του δυόσμου, η μέντα περιέχει την πιο πολλή μενθόλη, ένα φυτοχημικό που βοηθά να καταπραϋνθούν οι μυϊκοί σπασμοί σε όλο το σώμα, βελτιώνει την πέψη, προστατεύει από την τροφική δηλητηρίαση και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία.
Η μενθόλη στη μέντα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως ένα κατασταλτικό του βήχα και ως αποσυμφορητικό. Στις ΗΠΑ που το φυτικό φάρμακο δεν χρησιμοποιείται ευρέως, η μενθόλη είναι ένα κοινό συστατικό σε σταγόνες για το βήχα, ρινικά σπρέι και αλοιφή για το στήθος.
Η Εταιρεία Τροφίμων και Ποτών ενέκρινε την εμπορία της μέντας ως θεραπεία για το κρυολόγημα, όπως έκανε και η ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία, που αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των βοτάνων.
Η μέντα βοηθά την πέψη, συμβάλλοντας στην πρόληψη της κράμπας στην κοιλιακή χώρα. Μελέτες έχουν δείξει πως η μέντα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα στις γαστρεντερικές ενοχλήσεις και μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού ελκών στο στομάχι. Το τσάι μέντας έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κολικών, καούρας, δυσπεψίας και για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ανακουφίζει ακόμα από τις κράμπες στη μήτρα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στον ακανόνιστο κύκλο της περιόδου. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν μέντα για την πρωινή αδιαθεσία θα πρέπει να πίνουν τσάι μέντας αντί να χρησιμοποιούν τις πιο ισχυρές κάψουλες από έλαιο μέντας, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο αποβολής.
Επιπλέον, η αντισπασμωδική δράση της μέντας αυξάνει την παραγωγή χολής με τη χαλάρωση των μυών του χοληδόχου πόρου, μια ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει τη διάλυση της πέτρας στη χολή σε κάποια άτομα.
Η μενθόλη που έχει η μέντα έχει αντιβακτηριακά, αντι-ιϊκά και αναλγητικά αποτελέσματα. Σε εργαστηριακές μελέτες, το έλαιο μέντας εξουδετέρωσε τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και τον ιό του απλού έρπητα. Είναι ένα δραστικό συστατικό σε ορισμένες μη συνταγογραφούμενες τοπικές κρέμες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον πόνο των μυών, όπως και σε παστίλιες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία από τον πονόλαιμο. Το αιθέριο έλαιο της μέντας βοηθά επίσης στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εξανθήματα και τους πονοκεφάλους.
Η μέντα διατίθεται ως βότανο, ως έλαιο, σε κάψουλες για εντερική επικάλυψη, κάψουλες μαλακής ζελατίνης και ως υγρό εκχύλισμα. Μπορείτε επίσης να πάρετε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα μέντας και να φτιάξετε εξαιρετικό τσάι. Μπορείτε να πιείτε μέχρι τέσσερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα για τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, την πρωινή ναυτία ή για να διευκολύνετε τη συμφόρηση.
Δεν υπάρχουν τοξικές παρενέργειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση τσαγιού μέντας. Ωστόσο, η υπερβολική τοπική χρήση ελαίου μέντας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και έξαψη, ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει γαστρεντερικές ενοχλήσεις από κάψουλες με έλαιο μέντας. Η μακροχρόνια χρήση ελαίου μέντας μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος, γι’ αυτό και αν κάποιος έχει ηπατικές διαταραχές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο βότανο.


ΠΗΓΗ


Πόσο θεραπευτική είναι η μέντα;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top