0

Ποιος θέλει να φτιάξει κουνέλι ή λαγό στιφάδο; Αν είστε από τα άτομα που λατρεύουν το στιφάδο, σας έχουμε τη κατάλληλη συνταγή!!


Όταν ακούμε για φαγητό με κουνέλι ή λαγό, που πάει το μυαλό μας;
Ναι, ακριβώς· η πρώτη σκέψη είναι να το κάνουμε στιφάδο!
Ο πιο κλασικός τρόπος να τα μαγειρέψουμε.
Με μπόλικο σπιτικό ξύδι και μπαχαρικά, γίνεται να γλύφεις τα δάχτυλά σου!


Κουνέλι ή λαγός στιφάδο


Υλικά


• 1 κουνέλι ή λαγό σε μερίδες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 ποτ. νερού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 2 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη μαρινάδα


• 1½ ποτ. νερού κρασί
• ⅔ ποτ. νερού ξύδι
• 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
• 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
• 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
• ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
• 6 δαφνόφυλλα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι


Εκτέλεση



  • Από βραδύς, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κουνελιού και τα βάζουμε

  • σ᾿ ένα μπολ.

  • Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και περιχύνουμε μ᾿ αυτή το κουνέλι.

  • Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.

  • Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό να ζεματιστούν.

  • (Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο).

  • Έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.

  • Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ" αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα - λίγα.

  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.

  • Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού τα βγάλουμε από τη μαρινάδα, τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά.

  • Προσθέτουμε και το σκόρδο.

  • Όταν σοταριστούν απ᾿ όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με το κρασί.

  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, τη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό.

  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

  • Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.

  • Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά.

  • Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.

  • Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι.

Μερίδες: 6


ΠΗΓΗ


Ποιος θέλει να φτιάξει κουνέλι ή λαγό στιφάδο;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top