0


Αμφίπολη: Κορυφώνεται το μυστήριο για το πρόσωπο πίσω από το μνημείο

ΜΜΕ από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για τις εξελίξεις σχετικά με τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στον τύμβο Καστά και το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο που είδε το φως της δημοσιότητας.

BBC

«Πρόκειται για ένα μωσαϊκό 3 μέτρων πλάτους και 4.5 μήκους που απεικονίζει έναν άνδρα με δάφνινο στεφάνι να οδηγεί ένα άρμα που σέρνεται από άλογα και καθοδηγείται από τον θεό Ερμή».

Στη συνέχεια το δίκτυο τονίζει ότι ο τύμβος Καστά αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα και χρονολογείτα στα τέλη του 4ου αιώνα πΧ, ενώ δεν παραλείπει να παραθέσει και τις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον «ένοικο».

«Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -ίσως η μητέρα του Ολυμπιάδα ή η σύζυγός του Ρωξάνη- ή κάποιος άλλος Μακεδόνας ευγενής. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι κενοτάφιο, μνημείο που έχει χτιστεί για πρόσωπο που έχει ταφεί αλλού», επισημαίνει το BBC.

Guardian

«Ανακαλύφθηκε μωσαϊκό που μπορεί να σηματοδοτεί έναν βασιλικό μακεδονικό τάφο».

Και το δημοσίευμα προσθέτει: «Δύο ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι οστά που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα ανήκουν στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β", οι αρχαιολόγοι που σκάβουν τον τάφο της Αμφίπολης αποκάλυψαν ένα περίπλοκο ψηφιδωτό δάπεδο που μπορεί να αποτελεί δείγμα ότι πρόκειται για έναν ακόμη βασιλικό μακεδονικό τάφο», τονίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια περιγράφει τα χρώματα και τις διαστάσεις του ευρήματος που απεικονίζει τον δαφνοστεφανωμένο άνδρα που οδηγεί άρμα, την παρουσία του θεού Ερμή, αλλά και το κυκλικό σημείο που λείπει και μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για τον ένοικο.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει την ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού που τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πΧ το εύρημα, «πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Αρχαίας Μακεδονίας».

Ντόροθι Κινγκ: Ο Φίλιππος είναι ο γενειοφόροςDiscovery

Το μέσο φιλοξενεί την άποψη της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία έγραψε στο ιστολόγιό της ότι «Η φιγούρα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και είναι εμφανές από τα διακριτικά του, μία τυπική εικονογράφηση, συνήθης στους μακεδονικούς τάφους».

«Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα που οδηγεί ο Ερμής; Η απεικόνιση αυτή μου δείχνει ότι πρόκειται για τον Φίλιππο Β"», λέει η Κινγκ, καθώς ο γενειοφόρος με το δάφνινο στεφάνι φαίνεται σε στάση προφίλ, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του να είναι κρυμμένη.

«Ο Φίλιππος έχασε το δεξί του μάτι, αλλά είχε κερδίσει επίσης δάφνινο στεφάνι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιθανώς είναιο Φίλιππος Β" και τα άλογά του», σημείωσε, ενισχύοντας την άποψη ότι αυτός είναι ένας τάφος ή ένα ιερό που δοξάζει τον Αλέξανδρο. «Ο Φίλιππος Β" πέθανε και έτσι ο Αλέξανδρος έγινε ο Μέγας», σημειώνει η Κινγκ.

Associated Press

«Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον τάφο της Αμφίπολης ανακάλυψαν ένα μωσαϊκό που καλύπτει ολόκληρο το θάλαμο που θεωρείται ότι βρίσκεται πριν από τον κύριο ταφικό», αναφέρει τηλεγράφημα, το οποίο με τη σειρά του περιγράφει το μοναδικό εύρημα, τις διαστάσεις του και την απεικόνιση του άρματος και του Θεού Ερμή, εν προκειμένω στο ρόλο του ψυχοπομπού.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στη Βαβυλώνα στο σημερινό Ιράκ, στην ηλικία των 32, το 323 π.Χ., πιστεύεται ότι έχει ταφεί στην Αίγυπτο. Αλλά ο τάφος του δεν έχει βρεθεί», επισημαίνει το πρακτορείο αφήνοντας μία υπόνοια ότι μπορεί να ο τύμβος να ανήκει στον στρατηλάτη.

Το τηλεγράφημα του ΑΡ αναδημοσίευσαν και άλλα δίκτυα και σελίδες όπως η Daily Mail, η NZ Herald, Fox News, ABC News και Miami Herald.

NBC

«Θεός Ερμής! Μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον τάφο της Αμφίπολης», τιτλοφορείται η αναφορά του μέσου στο εύρημα των Ελλήνων αρχαιολόγων, τονίζοντας στη συνέχεια τις πληροφορίες που δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως μεταδόθηκαν από το ΑΡ.

Γαλλικό Πρακτορείο

«Ενα επιβλητικό ψηφιδωτό με έναν άνδρα που οδηγεί άρμα αποκαλύφθηκε στον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα, της Αμφίπολης».

«Μικροσκοπικά λευκά, μαύρα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα και γκρι κομματάκια δημιουργούν την εικόνα ενός άρματος που το σέρνουν δύο λευκά άλογα, με οδηγό έναν γενειοφόρο άνδρα που φορά ένα δάφνινο στεφάνι και μπροστά από αυτό στέκεται ο αγγελιοφόρος των θεών της Αρχαίας Ελλάδας ο Ερμής», αναφέρει.

Το πρακτορείο παραθέτει την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το μνημείο, ενώ συμπληρώνει ότι γύρω από τον άνθρωπο που έχει ταφεί στο μνημείο υπάρχουν πολλές θεωρίες: από τη Ρωξάνη, την σύζυγο του Αλέξανδρου, μέχρι την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του και στρατηγούς του.

Zeit

«Εντυπωσιακό ψηφιδωτό βρέθηκε στον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Focus

«Για άλλη μία φορά έρχεται στο φως μία συγκλονιστική ανακάλυψη από τον αρχαίο τάφο στην Ελλάδα: ένα χρωματιστό και εξαιρετικά λεπτομερές ψηφιδωτό».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το μωσαϊκό βρίσκεται στο δεύτερο θάλαμο, έχει μήκος 4.5 μέτρα και πλάτος 3, ενώ ένα κομμάτι του παραμένει «κρυμμένο».

«Το έργο τέχνης αυτό αποτελείται από μικρές λεπτομέρειες και αρμονικά χρώματα. Χρονολογείται τον 4ο αιώνα πΧ και δείχνει ένα άρμα που το σέρνουν λευκά άλογα με οδηγό έναν γενειοφόρο που φορά δάφνινο στεφάνι. Επίσης μπροστά βρίσκεται ο θεός Ερμής», συμπληρώνει.

Η είδηση έφτασε μέχρι και τη Μαλαισία με την ιστοθέση themalaymailonline.com να αναφέρει: «Ο τάφος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλύπτει γιγαντιαίο μωσαϊκό».

Κοινά χαρακτηριστικά με την αρπαγή της Περσεφόνης

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον "τάφο της Περσεφόνης"»  στις Αιγές (δεύτερη φωτό κάτω) τόνισε στον ΑΝΤ1 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνιστώντας υπομονή μέχρι να «μιλήσει» από μόνο του το μνημείο.

"Η αρπαγή της Περσεφόνης"

«Θεωρώ απίθανο ο νεκρός που έχει ταφεί στην Αμφίπολη να είναι αυτός που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό να οδηγεί το άρμα. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα», δήλωσε από την πλευρά της στο Mega η αρχαιολόγος Γεωργία Αλευρά. Δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο να απεικονίζεται στο άρμα ο Φίλιππος BΆ.

Επικαλούμενη τις πήγες που υπάρχουν έως τώρα, η κ. Αλευρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να έχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σημειώνεται ότι ο γενειοφόρος οδηγός του άρματος φέρει στεφάνι δάφνης, ενώ ο Ερμής, που στέκεται μπροστά του, φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας.

Μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαλαβάνης δήλωσε ότι το ψηφιδωτό καταδεικνύει τη μοναδικότητα του τάφου και επιβεβαιώνει τη χρονολόγηση του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.

Ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ψηφιδωτό αυτού του μεγέθους σε μακεδονικό τάφο και η απεικόνιση δείχνει το κύρος του προσώπου που είναι θαμμένο εκεί.


πηγή

Αμφίπολη: Το ψηφιδωτό γεννά θαυμασμό αλλά εξάπτει περαιτέρω την περιέργεια

Δημοσίευση σχολίου

 
Top