0


Ήρθαν οι αστέρες, απουσίασαν οι ρυπαντές
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να αλλάξει πορεία» μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής κατά την έναρξη μιας συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 120 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.


Κατά την εναρκτήρια τελετή της συνόδου κορυφής, ο Μπαν Κι Μουν πλαισιωνόταν από τον αστέρα του Χόλιγουντ Λεονάρντο ντι Κάπριο, την Κινέζα ηθοποιό Λι Μπινγκμπίνγκ και τον κάτοχο του βραβείου Νομπέλ για την Ειρήνη, Ρατζέντρα Παχαουρί, ο οποίος ηγείται και της επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.


«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη την οποία έχουμε κερδίσει με δυσκολίες, την ευημερία και τις ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Μπαν απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.


«Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση» του πλανήτη, πρόσθεσε ο Μπαν. Ως το τέλος του αιώνα «δεν θα πρέπει να εκλύουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο μπορεί να απορροφήσει ο πλανήτης μας».


«Πρέπει να οριστούν τιμές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.


Επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν γλιτώνει από την κλιματική αλλαγή», ο Μπαν ζήτησε από τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί το 2009 στην Κοπεγχάγη, όμως εξακολουθεί να μην διαθέτει επαρκείς πόρους.


«Ζητώ από όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν να καταλήξουν σε μια οριστική και σημαντική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 και να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου», ένας στόχος που είχε οριστεί στην Κοπεγχάγη.


Η σύνοδος αυτή έχει στόχο να διευκολύνει την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, το επόμενο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή.


—Δεν βγαίνει ο λογαριασμός


Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα χρόνια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα τεσσάρων ετών.


Μετά την ανακοίνωση των Γάλλων, το αποκαλούμενο και Πράσινο Ταμείο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει συγκεντρώσει ποσό 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικές υποσχέσεις, ποσό αρκετά χαμηλότερο από τον αρχικό στόχο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


Πολλές άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν μικρότερα ποσά που κυμαίνονται από τα 100 εκατομμύρια δολάρια της Ελβετίας και της Νότιας Κορέας, έως τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια που προσφέρει η Τσεχία. Η Δανία έχει υποσχεθεί 70 εκατομμύρια και η Νορβηγία 33 εκατομμύρια.


Συνοψίζοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής ο Μπαν Κι Μουν είπε επίσης ότι οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εκδώσουν πράσινα ομόλογα με το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015.


Επιπλέον, οι ασφαλιστές εταιρείες έχουν υποσχεθεί να «διπλασιάσουν τις πράσινες επενδύσεις τους» από το 2015, έτσι ώστε το ταμείο να ξεπεράσει το ποσό των 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.


—Παίρνουν τα ηνία οι ΗΠΑ, απουσιάζουν οι ασιατικοί δράκοι


Τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επρόκειτο να αναπτύξει από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο σύμβoυλος του Ομπάμα για θέματα περιβάλλοντος Τζον Ποντέστα προανήγγειλε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν τεχνολογική βοήθεια στις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη διατροφική τους ασφάλεια και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, ο Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί διακαώς να σφραγίσει την προεδρία του με μια διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κάτι που ελπίζεται να συμβεί ύστερα από 15 μήνες, στο Παρίσι. Ωστόσο, η προϊστορία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.


Η τελευταία φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο για μια ανάλογη συμφωνία, ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία είχε πενιχρά αποτελέσματα. Αλλά και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ισχυρές ομάδες πίεσης –ιδίως από τα μεγαθήρια του πετρελαίου και της ενέργειας– και μέλη του Κογκρέσου αντιδρούν στην ιδέα μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία θα δεσμεύει την Ουάσιγκτον. Το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε τέτοια συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τα δύο τρίτα της Γερουσίας, κάτι που θεωρείται απίθανο με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Αλλωστε, οι ΗΠΑ ουδέποτε επικύρωσαν το Πρωτόκολλο του Κιότο, που υπογράφτηκε, ύστερα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις, το 1997.


Εντωμεταξύ, μόνο θετικές εξελίξεις δεν προϊονίζεται η απουσία από τη Διάσκεψη των αναδυόμενων ασιατικών κρατών που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: της Κίνας, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση των χωρών ως προς την απελευθέρωση αερίων που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή και της Ινδίας, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη – στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ.




πηγή


Κλίμα: δεν βγαίνει ο λογαριασμός - Ήρθαν οι αστέρες, απουσίασαν οι ρυπαντές

Δημοσίευση σχολίου

 
Top