Στην ημερίδα παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πολιτιστικό ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς: Εκδήλωση για τον πολιτισμό και το περιβάλλον
Ηλιάννα Φωκιανάκη10/10/201417:45
10/10/201417:45
Πολιτιστικό ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς: Εκδήλωση για τον πολιτισμό και το περιβάλλον
Προσπάθεια ανάπτυξης των πολιτιστικών τοπίων του προγράμματος Natura 2000 - «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται» είπε η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς - Τι δήλωσαν ο υπουργός Πολιτισμού, η Μαρία Δαμανάκη, η αναπληρώτρια διευθλυντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης που συμμετέχουν στη διεθνή συνάντηση
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου έδωσε το στίγμα της διεθνούς συνάντησης για τα «Πολιτιστικά τοπία σε περιοχές Natura 2000». Χρησιμοποιώντας τη διάσημη ρήση του Γάλλου πολιτικού Αντρέ Μαλρώ, η κυρία Στάικου είπε: «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται αλλά κατακτάται και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς».
Η κυρία Στάικου στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε ότι «ο πολιτισμός, ως δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές, δεν είναι απλώς μέρος της εξέλιξης, αλλά κινεί τον τροχό της εξέλιξης. Και αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ανεπηρέαστη από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο αντανακλά και συμπληρώνει την εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι «σε μια εποχή πολύ ασταθή οικονομικά και πολύ αβέβαιη πολιτικά, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, η προάσπιση και η διαχείριση της πολιτιστικής και της φυσικής μας κληρονομιάς αποτελεί μια πολύ ισχυρή αξία για την κοινωνία μας και τις κοινωνίες της Ευρώπης».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό πολιτείας και ιδιωτικών παραγόντων με στόχο «την βιώσιμη ανάπτυξη των πολιτιστικών τοπίων και των περιοχών που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, ανεξαρτήτως κρίσης. Είναι ένας στόχος που θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτιστικού μας σχεδιασμού». Παράλληλα παρουσίασε το πολύ σημαντικό έργο του ιδρύματος Πειραιώς, που έχει αναλάβει να δημιουργήσει μουσεία σε όλη την Ελλάδα τα οποία διατηρούν την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Από την πλευρά της η απερχόμενη Επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας για την ατζέντα της Ευρώπης σε θέματα περιβάλλοντος, τόνισε πως οι περιοχές Natura 2000 δικαίως δεν απαγορεύουν την ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς άνθρωπος και τοπίο πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Αναφέρθηκε και στο ναυάγιο των Αντικυθήρων χαρακτηρίζοντας το ως ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρει η προστασία των υποθαλάσσιων πολιτιστικών τοπίων. Η Κα Δαμανάκη ανακοίνωσε τέλος ότι έως το 2020 θα δημιουργηθεί ενας «πλήρης χάρτης των πυθμένων των θαλασσών που θα βοηθήσει στην προώθηση των στόχων αυτών».
Συγχαίροντας το ίδρυμα Πειραιώς για την πρωτοβουλία του, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μίλησε με πολύ ένθερμο τρόπο για το έργο που πρέπει απο κοινού πολιτεία και ιδιωτικοί φορείς να προσφέρουν ώστε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό για τις νέες γενιές. «Υπάρχουν δύο φύσεις. Μια η φύση που μας περιβάλλει και μια η φύση που ο άνθρωπος έφτιαξε μέσω του πολιτισμού του. Ο άνθρωπος έχτισε, έλεγξε τον φόβο του, δημιούργησε μέσα στο χάος. Αυτές οι δύο φύσεις όταν συνδυάζονται δημιουργείται το πολιτιστικό τοπίο. Αυτή η συμμαχία με ιδιωτικά ιδρύματα, είναι συναρπαστική, ώστε ο πολιτισμός να γίνει σημαιοφόρος της χώρας» σημείωσε ο υπουργός. Συνεχίζοντας, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Αμφίπολη αλλά και τα Αντικύθηρα καταλήγοντας αναφορικά με το Μουσείο της Ακρόπολης: «Μπορεί να βρισκόμαστε σε αυτό το Μουσείο έχοντας θέα αυτά τα αετώματα με τα ακρωτηριασμένα αγάλματα, αλλά είμαστε εδώ όχι με θλίψη αλλά με ελπίδα οτι αυτά τα αγάλματα θα γίνουν σύντομα ολόκληρα και τα αετώματα θα γεμίσουν κάποτε».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε ότι το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας: «Και αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και υπάρχουν έσοδα 60 εκατομυρίων ευρώ. Έχουμε ήδη την έγκριση για την πρώτη στην Ελλάδα χαρτογράφηση οικοσυστημάτων και την αποτίμησή του. Υπάρχει μια θεσμοθετημένη στρατηγική για την βιοποικιλότητα και είναι εθνική μας υποχρέωση να βρούμε στρατηγικές για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακούς πόρους». Ανακοίνωσε επίσης νέο σχεδιασμό για τρεις περιοχές της Ελλάδας –κοντά στη λίμη Στυμφαλία, στην Επίδαυρο και την Κω, οι οποίες θα αναδειχθούν ως «σημαντικά πολιτιστικά τοπία από όπου ξεκίνησε η Δυτική Ιατρική Επιστήμη».
Στις κεντρικές ομιλίες του Προγράμματος η Mechtild Rossler, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή του έργου της Unesco πάνω στο πολιτιστικό τοπίο, υπογράμμισε πως το πολιτιστικό τοπίο είναι διαφορετικό από έναν αρχαιολογικό χώρο διότι «το διαφοροποιεί η μοναδική διαδραστικότητα μεταξύ ανθρώπου και φύσης» δίνοντας για παράδειγμα τα δικά μας Μετέωρα. «Πρέπει να προστατέψουμε την πολιτιστική βιοποικιλότητα για τις γενιές που έρχονται» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.
Η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε πως «οι περιοχες Natura, είναι μια προσπάθεια να προστατέψουμε αυτό που υπάρχει. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον άνθρωπο και την κοινωνία φαίνεται από τον τρόπο που προστατεύουμε την κληρονομιά μας».
Για τα «διαφορετικά αποτυπώματα ιστορίας που αφήνει στην ανθρωπότητα το πολιτιστικό τοπίο» μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών Τοπίων Monica Luengo, ενώ π συντονιστής της Ευρωπαικής Επιτροπής Φώτιος Παπούλιας παρουσίασε ενδελεχώς τα τοπία Natura αλλά και τους τρόπους που ο άνθρωπος και οι κοινωνίες μπορούν να τα εκμεταλλευτούν «χωρίς υπερχρήση». «Η κρίση καλεί τις κοινωνίες να δουν πώς χρησιμοποιούν το περιβάλλον τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η διημερίδα θα συνεχιστεί αύριο με ταξίδι στο Μουσείο Στυμφαλίας όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Βρασίδας Ζάβρας γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.
πηγή
Εκδήλωση για τον πολιτισμό και το περιβάλλον
Δημοσίευση σχολίου