0

Της… φτέρης τα καμώματα!Στην περίπτωση των περισσότερων ειδών, τα πράγματα είναι απλά: χωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά και η αναπαραγωγική διαδικασία αποφέρει απογόνους. Στην περίπτωση της ιαπωνικής αναρριχόμενης φτέρης (Lygodium japonicum) όμως, η $εξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στα φυτά διαφορετικών γενεών είναι εκείνη που καθορίζει το… φύλο τους!Όπως διαπίστωσαν ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ναγκόγια, οι γηραιότερες φτέρες απελευθερώνουν φερομόνες οι οποίες καθορίζουν το φύλο των νεότερων φυτών – διατηρώντας με τον τρόπο αυτόν μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα με στόχο τη γρήγορη αναπαραγωγή του είδους.

Η μυστική $eξουαλική ζωή των φυτών

«Γνωρίζουμε πολύ περισσότερα γύρω από τη $εξουαλική συμπεριφορά των ζώων σε σύγκριση με εκείνη των φυτών» σχολιάζει η δρ Τζόντι Μπανκς, γενετίστρια φυτών από το Πανεπιστήμιο Πέρντιου στην Ιντιάνα η οποία δεν έλαβε μέρος στη μελέτη. «Όταν πρόκειται μάλιστα για φερομόνες οι οποίες καθορίζουν την επιλογή του φύλου, τότε πρόκειται πραγματικά για την πρώτη μελέτη που αναλύει σε μοριακό επίπεδο την όλη διαδικασία» προσθέτει.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, κρύβεται στην φερομόνη γιβερελίνη, η οποία κάνει τα φυτά να αναπτύσσουν αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Από τα ευρήματά τους φάνηκε ότι αρχικά όλες οι φτέρες είναι θηλυκές και απελευθερώνουν μια πρώιμη μορφή της φερομόνης γιβερελίνης στο χώμα στο γύρω περιβάλλον τους.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται από γειτονικές φτέρες. Σε επόμενο στάδιο ανάπτυξης η συγκεκριμένη ουσία μετατρέπεται σε ενεργή γιβερελίνη, πυροδοτώντας τον σχηματισμό αρσενικών αναπαραγωγικών οργάνων. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την πλαισίωση των θηλυκών φυτών από αρσενικά γεγονός που προωθεί την γενετική ποικιλομορφία μέσα σε μία «αποικία» από φτέρες και επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στους αριθμούς των δύο φύλων.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Science».


πηγή


Της… φτέρης τα $εξουαλικά καμώματα! | ΕΡΕΥΝΕΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top